Materský guláš
Dúbravské hody 23.09.2006

Dňa 23.09.2006 sme sa po prvý krát zapojili do súťaže vo varení gulášu na Dúbravských hodoch. Avšak ako správne materské centrum, my sme sa rozhodli variť guláš materský - t.j. vhodný už pre deti od 18 mesiacov. Ľudí sme lákali takouto pozvánkou (GIF 228 kB). A takto vyzeralo naše stanovište:

Po rôznych problémoch (hlavne nesplnených sľuboch zo strany samosprávy Dúbravky) sa nám napokon guláš veľmi dobre vydaril, detičkám (a nielen detičkám !) veľmi chutil, takže ak by sme dve naberačky neschovali bokom, neušlo by sa ani hodnotiacej porote :)

Samozrejme, keďže sme materské centrum, tak varenie gulášu nebolo to jediné, čím sme sa na verejnosti prezentovali. Pripravili sme malý detský kútik, kde sa detičky mohli zabaviť - napríklad hádzať loptičky do dreveného macka alebo vyfarbovať omaľovánky.

Na tomto mieste by sme chceli poďakovať našim sponzorom, ktorí nám poskytli potrebné suroviny - predajňa DELIKATES Jurišta a novovzniknutý supermarket BILLA v Dúbravke vedľa Domu Kultúry.

A tu je recept na náš Materský kotlíkový guláš:

3 kg hovädzieho zadného
4 kg bravčového pliecka
8 kg zemiakov
2 kg paradajok
1 kg cibule
150 g masla
soľ, majoránka, mletá rasca

V kotli rozpustíme maslo. Vsypeme asi 2 kg zemiakov nakrájaných na kocky. Dobre premiešame a opečieme. Prisypeme hovädzie mäso nakrájané na menšie kúsky. Premiešame a prikryjeme pokrievkou. Asi po pol hodine skontroľujeme. Pridáme polovicu zvyšných zemiakov, zalejeme vodou a prikryjeme pokrievkou. Po ďalšej polhodine pridáme na menšie kúsky nakrájané pliecko, premiešame a prikryjeme pokrievkou. Po pol hodine pridáme paradajky bez šupky nakrájané na menšie kúsky , cibule v celku a zvyšné zemiaky. Dolejeme vodu a necháme variť otvorené za občasného premiešania. Asi po pol hodine by mohlo byť všetko hotové. Cibuľu vyberieme, nepodávame. Po odstavení z ohňa osolíme, orascujeme a omajoránkujeme podľa chuti.

My sme cibuľu po vybratí nakrájali a niektorí dospelí si ju pridali do gulášu alebo zjedli s chlebom. Vďaka tomu, že sme na začiatku zemiaky opiekli na rastlinnom masle, môže sa Vám na guláši tvoriť šupka, čím nadobudnú niektorí ľudia dojem, že ste guláš zahusťovali múkou.

Návrat na úvodnú stránku.